50 éves a Stúdió „K” – Jubileumi rendezvénysorozat hat részben


6/1 Szemben a világgal és önmagunkkal
2022. március 9. szerda, 19:30

„Az Orfeo csoport“ (Nemes István és Fábry Péter dokumentumfilmje)
Akkor és ma – beszélgetés Ascher Tamással. A beszélgetést Sándor L. István vezeti.
Az esemény ingyenes, de a korlátozott férőhelyekre tekintettel regisztrációhoz kötött.
Regisztrációs link: https://forms.gle/cK3nJwnjATzbencYA

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK:
50 éves a Stúdió K – JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT
A hatrészes rendezvénysorozat nem emlékállítás az alkotócsoport és színház kivételesen izgalmas történetének, hanem – a színház szellemiségéhez méltóan – kritikusan elemzi a múltat, sőt, ha kell, vitába száll vele, ütközteti a jelennel. Minden alkalommal neves színházcsinálókat és kutatókat hívunk meg, hogy reflektáljanak a Stúdió K örökségére. A beszélgetéseket Sándor L. István színháztörténész, valamint Darida Veronika esztéta vezeti.

ELSŐ ELŐADÁS – Szemben a világgal és önmagunkkal

Március 9-én Az Orfeo csoport című dokumentumfilmet vetítjük le.
Nemes István és Fábry Péter filmje a több műformában is működő független alakulatról szól, az Orfeóról, amelynek egyik mindmáig érvényes folytatásaként 1971-ben megszületett a Stúdió K.

Az 1969-től működő, a nem kis részben az akkori újbaloldali mozgalmak hatására alakult, a létező szocializmusnak becézett rendszer hazugságival szembehelyezkedő művészeti együttesben képzőművészek, zenészek, bábosok, fotósok és színház-
csinálók dolgoztak.
Miközben a korszak rendőrsége és sajtója mindent megtett, hogy ellehetetlenítse őket, szexkommunának bélyegezte alkotóházukat, az akkori, magukat folyamatosan képző művészeknek meg kellett küzdeniük a saját politikai, művészi és személyes dilemmáikkal is. Ezt a kíméletlen önfeltárulkozást követi nyomon a film.

A vetítés után Ascher Tamás rendezővel, a valamikori SZFE rektorával Sándor L. István színháztörténész, a “Szabadságszigetek (Fodor Tamás és a Stúdió “K” története 1978-ig)” című könyv
szerzője beszélget.