Kiállok érted

IDŐPONT 2019.11.19. | 18:00


A Láthatáron Csoport és a KVTársulat bemutatja:
Kiállok érted

színházi előadás fiataloknak feldolgozó foglalkozással


Szereplők:
Feuer Yvette
Ficzere Béla
Háda Fruzsina
Hajmási Dávid
Kőszegi Judit
Száger Zsuzsanna
Urbanovits Krisztina

Dramaturg: Bíró Bence
A dramaturg munkatársa: Bódi Zsófia
Produkciós asszisztens: Lippai Krisztina
Fotók: Jókúti Fruzsina

Rendező: Romankovics Eda

Partnerünk: Névtelen Utak Alapítvány

Előadás időpontok:


 

-> Jegyrendelés: jegy@studiokszinhaz.hu
-> Online jegyvásárlás

Az előadás hossza: 1 óra 20 perc, szünet nélkül

Kitty és Sunny vonaton utazik Nyíregyházáról Budapestre. Az a tervük, hogy továbbmennek Hollandiába. Sunny épp most szökött egy gyermekotthonból. Kitty mesél neki Marlenkáról, a cigánylányról, akit jól megszorongatott az ördög, igencsak átvert a táltos paripán érkező szerelmes herceg, és a végén menekülnie kellett a varázsló kertjéből. Ahogy a vonat halad, úgy mosódik el mese és valóság határa. Kitty, Sunny és Marlenka története a színpadon találkozik, meséjük-valóságuk szegénységről, kiszolgáltatottságról, szeretethiányról és sorsszerűségről beszél – és talán ad némi reményt.

Az előadás és a hozzá kapcsolódó feldolgozó program elsősorban a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja.

A program egyedülállóságát a fórumszínház eszközeinek bevetése adja. A színházi munkát egy évig tartó kutatómunka előzte meg, melynek során a területen dolgozó szakemberekkel történt beszélgetések,  kapcsolódó szakirodalom megismerése és esetismertetések  során a színészek tájékozódtak a prostituálttá válás társadalmi hátteréről, a folyamat jellegéről, az áldozattá váló lányok lehetséges pszichés múltjáról es lélekrajzáról, és mindezek alapján állították össze a színházi előadást.

A modernkori rabszolgaság – a magas látencia ellenére – világszerte milliókat érintő társadalmi probléma. A 167 országot feltérképező Global Slavery Index 2014-ben közzétett adatai alapján Magyarországon 36 000 áldozata van az emberkereskedelemnek, ezzel a vizsgált országok rangsorában a  75.  pozíciót nyerve el, amely európai viszonylatban a harmadik helyet jelenti. Az áldozatok közt a nők és a gyermekek felülreprezentáltak, ezen belül is a mélyszegénységben és a hátrányos helyzetű térségekben élők (különös tekintettel a Nyírségre), továbbá az etnikai kisebbséghez tartozók és az állami gondoskodásban élők a jelenségnek leginkább kitettek, és adják így az áldozatok jelentős részét.

Köszönet: Jakab Emesének, Pallagi Ákosnak, Kiss Gabriellának, Tóth Ákosnak

A Kiállok érted – projekt az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg 2015-2016-ban
www.norvegcivilalap.hu

Kapcsolódó cikkek:
Milliókat érintő társadalmi probléma – ATV – interjú

Támogatóink:

kiallokerted_tamogatok