Örökhétfő

Örökhétfő

Három író, három színház művészeti műhelye

2011. április 18. hétfő

MERLiN Színház 19.00 Forgách András: A megrázó beszéd

R.S.9 20.00 Podmaniczky Szilárd: József és testrészei

MERLiN Színház 21.00 Vörös István: Hétfői farkasok

Három kortárs író és három független színház összefog. 2011 őszén  Forgách András, Podmaniczky Szilárd, Vörös István író és Fodor Tamás /Stúdió K/, Magács László /MERLiN Színház/ és Dobay Dezső /R.S.9/ rendező egy közös projekt megvalósításába kezdett. A vállalkozás célja a kortárs drámának a lehető legváltozatosabb formában történő színpadra segítése, mindenféle sallang és nehézkedési erő kiiktatásával.

 

A műhely bemutatkozása a három író egy-egy vadonatúj egyfelvonásosának felolvasószínházi, ill. ennél több, emlékpróba formájában történő színrevitele. A produkció egyfajta „sétálós” színház és három az egyben. A MERLiN Színházban kezdődik 19.00 órakor /Forgách András: A megrázó beszéd/, majd egy rövid séta után az R.S.9-ben folytatódik /Podmaniczky Szilárd: József és testrészei/ 20.00 órakor, végül vissza a MERLiN be és ott Vörös István: Magasföldszint c. darabjával végződik 21.00 órai kezdettel.


Úgy gondoljuk, hogy a vállalkozás egyszerre mutatja fel a független színház erejét , együttműködésre való készségét és a kortárs dráma sokféleségét, életképességét. Reménykedünk a sikeres kezdésben és folytatásban…


Forgách András: A megrázó beszéd
emlékpróba d.b.k.j. 
(színházi jelzés a próbatáblán: díszlet, bútor, kellék jelzés)

„A megnemszületettek/ undorral figyelték/ az egész komédiát” (Petri György: Örökhétfő)

Előadó: Nagypál Gábor
Művészeti konzultáns: Fodor Tamás

Internetes jegyvásárlás

„…a titkárnő rábeszélésére, akihez különben, ez valóban nem tartozik ide, nem bírom ki, korábban érzelmes szálak fűztek, ezért is tudott megzsarolni elvállaltam, hogy ma itt, a kedvezőtlen körülmények és a nevetséges napidíj ellenére – sajnos könnyen zsarolható ember vagyok, az érzelmességem miatt – elvállaltam a tanszékvezető úr helyett beszéljek. […] Az előadásomra szánt időt, úgy gondolom, fölösleges ennek a két szövegnek a fölolvasására pazarolni, ha egyszer nyomtatásban is hozzáférhetők, s minthogy ez a helyzet, most fel is gyújtom, előbb a professzor úrét, azután az magamét – a vizes vödröt már idekészítettem, Elnök úr, parancsoljon megtekinteni,  úgyhogy semmi pánik, Önök is maradjanak nyugodtan a helyükön, amúgysem tudnak kimenni a teremből…”


Podmaniczky Szilárd: József és testrészei
hatodik próba

„a felnemnőttek …telefingták/ a korszagalkotó lékgömböket / és egyre azt ordították: /
Ma mi van? Ma mi van?” (Petri György: Örökhétfő)

Színészek: Vallai Péter, Mérai Kata, Hannus Zoltán, Csáki Rita, Balázs András
Tér: Veres Dóra
Petri-dalok: Krulik Zoltán
Rendező: Dobay Dezső

Az ifjú József legújabb kori hányattatásai Emberországban…


Vörös István: Hétfői farkasok
(3 hét 3 napja, 3 időpontban)

„Csak a sírkertészek / motyognak maguknak…” (Petri György: Örökhétfő)

Rendező: Magács László

A szöveg monodrámának indult, de a főszereplő, egy késő-középkorú ápolónő belsejében kirobbanó dráma szétfeszítette ezt a keretet, ahogy az ő személyiségének határait is. Az még a legkevesebb, hogy a két kezével és lábával beszélget, de föltárul a múltja is, egyetlen, tőle külön élő fiával találkozik, akit a saját unokahúgáéknak adott örökbe, és akik egy napra ezt a gyereket most visszaadják megőrzésre. Életének minden vélt vagy valós fordulata rázúdul, végül még a végtagjai is fellázadnak ellene. A darab három hétfőn játszódik, ez a szabadnapja az agyonstrapált nővérnek. Az ő örökhétfője kéne, hogy számára a vasárnap legyen. Ami lehetetlen.


Szeretettel várunk minden járókelő nézőt.

A belépő egységesen 1000.- forint és mindhárom állomásra érvényes
Internetes jegyvásárlás
Jegyek kaphatók a MERLiN Színházban (V. Budapest, Gerlóczy utca 4.)
Jegyfoglalás e-mailben: kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu, info@merlinszinhaz.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.