(Kreón) Atigoné és Karsai György beavató színháza – RUSZT Fesztivál

IDŐPONT 2023.11.04. | 19:30


Az előadást és a beavató színházi eseményt a RUSZT – Ráday Utcai Színházi Találkozó keretében láthatják

Kreón Antigoné
– a Tér12 előadása –

Théba népe új királyt kapott. Rögtön kettőt. Uralkodhattak volna békében, felváltva. Természetesen nem tették. Háborúztak inkább. Békét is köthettek volna, de inkább meghaltak.

Kreón lett az új király. Az új irány? Előre vagy hátra? Elnézést. Lehetne előre, és lehetne hátra, tehát legyen inkább oldalra. Na de melyik oldalra? Bocsánat. Igaz. Legyen inkább körbe. Az új irány: körbe-körbe.

Isteni szerencse, hogy minden Kreón mellé jár egy Antigoné. Végre egy mártír, az kell nekünk. A Mártír. Aki dönt. Aki felelősséget vállal. Helyettünk.

Persze, persze… A nagy dolgok! Azok Csodásak!

De ki is az az Iszméné? Mi lett vele?

És mi lesz velünk?

Előadják:
Antigoné, Haimón, Theiresziász, Hírmondó: Pallagi Melitta
Kreón: Sipos György
Iszméné, Őr: Pájer Alma
Karvezér: Bánki Mihály
Zene és dalszöveg: Bánki Mihály
Látványban segít: Széll Tímea
Fény: Berta Ninett
A rendező munkáját nagyban segítette: Hidi Boglárka

Dramaturg, Rendező: Viktor Balázs

Külön hála & köszönet: Stúdió K Színház, Kulcsár Viki

Bemutató: 2023. április 1.

Jegyinformáció>>
Online jegyvásárlás>>

Előadás időpontok:

Fotók: Slezák Zsuzsi

Az előadásokhoz kapcsolódó beavatószínházi eseményt dr. Karsai György színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár tartja, közérthető formában, gyerekeknek és felnőtteknek.

Karsai György: Néhány szó a beavató színházról

Gyakran elfeledkezünk arról, hogy a színházi előadás legfontosabb résztvevője – szereplője – a néző. Pedig az európai színház megszületésében kulcsszerepet játszó görögök éppen erre figyelmeztettek, amikor a theatron szót tették meg színházi előadás helyszínének megnevezésére. A theatron azt a helyet jelöli, ’ahol a látásunk segítségével tanulunk’, ’ahol a szemünk elé táruló látványtól leszünk többek’. Ez pedig nem más, mint a nézőtér! Ez pedig azt jelenti, hogy a színházi előadás a nézőért van, a nézőnek kell élményt nyújtania, az ő kérdéseire szeretne válaszokat adni, az ő életét, gondolkodást akarja megváltoztatni.

Csakhogy a színházi élmény megteremtésének folyamatából a nézőnek is ki kell vennie a részét, ha tetszik, meg kell dolgoznia azért, hogy az előadás után elhagyva a nézőteret úgy érezhesse, olyan tudáshoz, élményhez jutott, amelytől többé, talán jobbá vált, s immár pontosabban képes eligazodni az őt körülvevő világ dolgaiban. Ezt a színházi élményszerzési
folyamatot hivatott segíteni a beavató színházi esemény. Segít megérteni és értelmezni a színházban látottakat, hallottakat, szempontokat ad az élmény befogadásához: beavat a színház misztériumába.

Az előadásokhoz kapcsolódó beszélgetések legfontosabb
célkitűzése, hogy gondolkodni tanítsanak, segítséget,
kiindulópontokat adjanak az önálló vélemény és értékítélet kialakításához. A beavató színházi forma, vagyis a tudatos színházi élmény kialakítására törekvés, az előadás minél jobb megértéséhez kulcsot adó együtt gondolkozás korosztály-független, éppen ezért célközönsége a legkisebbektől a legidősebbekig terjed.

Karsai György beavató színháza a következő előadásokhoz kapcsolódik:
Odüsszeusz bolyongásai
Előadás időpont:

Rettentő görög vitéz
Előadás időpont: