A legnehezebb szó / The Hardest Word

A Független Színház július 27-ei magyarországi ősbemutatója a Skóciában élő utazó cigányok („travellerek”) közösségéhez tartozó Jess Smith író, költő és storyteller állampolgári aktivitásáról szól. Jess nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bocsánatkérést követel jen a skót travellerek évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől.

A legnehezebb szó_Richard

A monodráma bemutatja Jess  törékenységét  és sziklaszilárd jellemét. Az asszony vallomásából megtudhatjuk, milyen kihívásokkal kell akár szűk családja, akár a széles társadalom és a hatalom részéről szembesülnie annak, aki eltántoríthatatlanul harcol a céljaiért. Hitvallása szerint néha az állampolgári engedetlenség marad az egyetlen eszközünk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a méltóságunknak.

Közreműködők:
Író: Richard R. O’Neill
Fordította: Kondi Viktória
Lektorálta: Stemler Ágnes
Dramaturg: Illés Márton
Rendező: Balogh Rodrigó
Jess Smith: Dömök Edina

Bemutató időpontja: 2017. július 27., 21:15

Az előadás hossza: 30 perc

Közönségtalálkozó hossza: 60 perc

—-

Jegyár: 2000 Ft

Támogatói jegy: 5000Ft / 10000Ft
-> Online jegyvásárlás
-> Jegyfoglalás

—-

A színdarab háttere és hatása:
Jess Smith történetéből Richard R. O’Neill írt színdarabot, amelyet 2008-ban mutattak be az Edinburghi Storytelling Fesztiválon. A travellerek évszázadokon át tartó elnyomásának ügye akkor került az egyház látókörébe, amikor Russel McLarty lelkész meghallgatta Jess Smith előadását a fesztiválon. A bemutatón Jess Smith találkozott az egyház vezetőivel, és a 2011-es egyházi jelentés bevezetőjéből egyértelműen kiderül, hogy ez a találkozás indította el az egyházban a travellerek évszázados sérelmeiről szóló gondolkodást. Mikor Jess Smith elmesélte barátjának, a drámaíró Richard R. O’Neill-nek, hogy mit tervez, Richard azt ajánlotta, ír egy monológot Jess számára – ez a darab maga a felszólítás a bocsánatkérésre. Bár a miniszterelnök és az állam máig sem kért bocsánatot a skót travellerektől, a skót egyház 2012. május 25-én elnézést kért az elkövetett jogsértések és az embertelen bánásmód miatt.
Az előadás Nagy-Britannia-szerte, jelentős elismerést hozott az alkotóknak, számos egészségüggyel és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet munkáját inspirálta. A darab hatására sok roma nő kezdett el írni.